פריסת חוב מזונות – האם אפשרי?

האם ניתן לפרוס חוב שנצבר בתיק מזונות?

המשמעות של פריסת חוב מזונות בהוצאה לפועל או פריסת חוב מזונות ביטוח לאומי היא חלוקת החוב לתשלומים בהתאם ליכולת החייב. החיוב במזונות על פי פסק דין הוא מכוח החוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט-1959 ואינו ניתן לביטול או למחיקה.

חייבים רבים בתיקי מזונות פונים למשרדנו בשאלה, האם ניתן לפרוס את חוב העבר שנצבר בתיק מזונות המנוהל כנגדם, לתשלומים חודשיים בהתאם ליכולת שלהם,  והאם ניתן לעכב הליכים בתיק כל עוד הם משלמים את התשלום החודשי.

ובכן, בעבר הכלל היה שרק בית המשפט שנתן את פסק הדין בגין המזונות הוא זה שמוסמך לפרוס את חוב העבר לתשלומים. לעומת זאת, לרשם ההוצאה לפועל אין סמכות לעשות כן. לרשם ההוצאה לפועל כן הייתה סמכות בעבר להפנות את הצדדים לבית המשפט שנתן את פסק הדין, וזאת מטעמים מיוחדים. בית משפט הוא זה שהיה מכריע בסוגיית פריסת חוב מזונות לתשלומים. 

פריסת חוב מזונות

המצב לאחר תיקון חוק ההוצאה לפועל בשנת 2018

בשנת 2018, תוקן החוק באופן שמעניק סמכות לרשם ההוצאה לפועל, לפרסו חוב מזונות עבר. הרשם מיוזמתו או לפי בקשה שהוגשה, יכול לקבוע שחוב עבר בגין המזונות ישולם בשיעורים. גובה התשלומים ייקבע בהתאם ליכולת החייב.

כתנאי לפריסת מזונות בהוצאה לפועל, נקבע שעל הרשם לברר את יכולתו הכלכלית של החייב. הבדיקה נעשית באמצעות חקירת יכולת. הרשם משתכנע שמוצדק לפרוס את חוב העבר בנסיבות העניין. על הרשם לאזן בין זכות החייב לשלם את חוב העבר הנובע ממזונות בשיעורים מצד אחד. מצד שני להעמיד את זכותו של הזוכה לגבות את החוב.

במידה וחיוב דמי המזונות השוטפים טרם הסתיים, הרי שקיים תנאי נוסף לפריסת חוב העבר. התנאי הוא תשלום דמי המזונות השוטפים לפחות חודשיים ברציפות. החריג הוא אם הרשם השתכנע שאי עמידת החייב בתשלומים השוטפים והמתחדשים נובע מנסיבות מיוחדות.

אין שום ספק, כי התכלית בתיקון חוק ההוצאה לפועל היא להקל עם חייבים חסרי יכולת. החוק מטיב עם חייבים אשר מעוניינים לפרוס חוב עבר שלהם בגין מזונות. בכך החוק מאפשר לחסוך מהם פרוצדורה מורכבת של פניה לבתי משפט כפי שהיה נהוג בעבר. כל זאת ברוח העיקרון של שמירת זכויות יסוד של החייבים העומד בבסיס דיני ההוצאה לפועל. 

בדומה לפריסת חוב מזונות כשהזוכה בתיק הוא האשה, הרי שניתן להגיש בקשת פריסת מזונות כשהזוכה הוא ביטוח לאומי מזונות.

לסיוע ע”י עו”ד הוצאה לפועל המתמחה בתחום, צרו קשר ונשמח לסייע! טל: 077-2042380

 

 

לחצו לשיחה בווואטסאפ
1
פנו בוואטסאפ
Scan the code
שלום רב, הגעת למשרד עו"ד אבי סלמן. נשמח לשוחח בוואטסאפ.
דילוג לתוכן