טענת פרעתי

טענת פרעתי בהוצאה לפועל

מהי בעצם טענת פרעתי?. כידוע, תיקי הוצאה לפועל פותחים לצורך גביית חובות על יסוד פסק דין שניתן כנגד חייב. לעתים החייב כופר בחוב ואינו מכיר בו. כלומר, החייב טוען שהוא פרע את החיוב או שאינו חייב לפרוע את החיוב שנקבע בפסה"ד. במקרים מסוימים החייב טוען טענותיו בעניין זה במסגרת בקשה בטענת פרעתי. בקשה מעין זו מגישים בלשכת הוצאה לפועל שבה נפתח התיק.

טענת פרעתי מעוגנת בסעיף 19 (א) לחוק הוצאה לפועל. הסעיף קובע כדלקמן: “חייב הטוען שמילא אחר פסק הדין או שאינו חייב עוד למלא אחריו, כולו או מקצתו, עליו הראיה, ורשאי רשם

ההוצאה לפועל לקבוע אם ובאיזו מידה מוטל עוד על החייב למלא אחר פסק הדין;…” .

במסגרת הבקשה בעניין טענת פרעתי כנגד ביצוע פסק דין כספי, החייב יוכל לטעון כל טענה שעומדת לו בנוגע לתשלומים ששולמו לאחר מתן פסק הדין. בהקשר הזה יצוין, כי החייב אינו מוגבל לטענו

טענת פרעתי

ת במובן המצומצם והצר של המילה “פרעתי”. אלא החייב יכול לטעון כל טענה לפיה אינו חייב לפרוע את החוב. כך למשל, טענת קיזוז. או למשל טענה לפיה שולמו תשלומים על חשבון חוב מזונות והתשלומים לא הוקטנו בתיק ההוצל"פ.

טענת פרעתי או התנגדות לביצוע שטר?

המצב שונה כאשר פותחים תיק הוצאה לפועל על יסוד שיקים חוזרים בניגוד לפסק דין. במקרה של תיק שטרות שהחייב טוען ששילם את החוב בגין השיקים, בוחנים את מועד הפירעון. במידה והחוב נפרע (לטענת החייב) לפני שקיבל את האזהרה בתיק ההוצאה לפועל, אזי מגישים התנגדות לביצוע שטר ולא בקשה בטענת פרעתי. לעומת זאת, כאשר החייב טוען שפרע את החוב לאחר קבלת האזהרה, ניתן להגיש בקשה בטענה זו.

יודגש, שתיקי הוצאה לפועל שפותחים על יסוד פסק דין “עשה”, ניתן להגיש בקשת פרעתי ובמסגרתה לעתור לסגור את תיק הוצאה לפועל אם המעשה נעשה.

נוכח היותם של הליכי הוצל”פ מן הסוג הזה לעיתים מורכבים, חשוב להסתייע בעורך דין הוצאה לפועל המתמחה בהגשת בקשה בעניין פרעתי.

נטל ההוכחה בטענות פרעתי

כאמור בסעיף 19(א) לחוק, נטל השכנוע בבקשה בטענת פרעתי מוטל על החייב. בעניין זה נקבע בפסיקה, כי “נטל זה הינו נטל ראשוני והוא אינו עובר אל הזוכה לעולם, מכיוון שהמוציא מחברו עליו נטל הראיה” (רע”א 3149/06 בית מימון מוצרי חשמל בע”מ נ’ קלינטון סחר בינלאומי 200 בע”מ.

במקרים מסוימים, במהלך הדיון בבקשת החייב בעניין טענת פרעתי, מוטל על הזוכה נטל משני של הבאת ראיות לסתור את טענות החייב. זאת "כאשר החייב מביא למשל מסמכים אשר תומכים

לכאורה בטענותיו, ולנוכח מצב דברים כזה, צריך הזוכה להראות כי פני הדברים שונים ממה שהם

נראים על פי טענת החייב” (דוד בר- אופיר, הוצאה לפועל הליכים והלכות(2008, עמ’ 189).

יחד עם זאת, בהתאם להלכות בית המשפט בעניין זה, הנטל הראשוני תמיד יחול על החייב. במידה ובסוף הדיון עדיין נותר ספק כלשהו לגבי פירעון החוב ולשון המאזניים מאוזנת, ביהמ"ש מכריע לרעת החייב.

אופן הגשת טענת פרעתיבקשה בטענת פרעתי בהוצאה לפועל

בקשה בעניין טענת פרעתי מגישים באמצעות טופס ייעודי. את הבקשה תומכים בתצהיר כדי לאמת את העובדות הנטענות בבקשה חתום על ידי עורך דין. עד להכרעה בבקשה, יכול רשם ההוצל"פ להורות על עיכוב ביצוע פסק הדין, כולו או מקצתו. זאת, מטעמים מיוחדים שיירשמו. כמו כן הרשם רשאי להורות לחייב להפקיד ערובה להבטחת ביצוע פסק הדין.

קישורים מומלצים: טופס בקשה בטענת פרעתי

לחצו לשיחה בווואטסאפ
1
פנו בוואטסאפ
Scan the code
שלום רב, הגעת למשרד עו"ד אבי סלמן. נשמח לשוחח בוואטסאפ.
דילוג לתוכן