מחיקת חובות – יש כזה דבר?
משרד עו"ד אבי סלמן משנת 2007! ניסיון אדיר בייצוג לקוחות חייבים לסגירת חובות.
מחיקת חובות בהוצאה לפועל או מחיקת חובות לבנקים – האמנם? רבים פונים אל משרדנו בשאלה כיצד ניתן למחוק חובות בצורה היעילה והמהירה ויותר. ובכן, התשובה הכנה היא שחובות לא נעלמים “סתם כך” באמצעות אמירת מילת קסם או פעולה בודדה ולכן המושג “מחיקת חובות” שגוי מיסודו.
מה בכל זאת ניתן לעשות? בהתקיים תנאים מסוימים החייב יכול ליזום הליכים משפטיים, כאשר בסופו של ההליך ובכפוף לעמידת החייב בדרישותיו החייב יוכל לקבל פטור מחובות העבר שלו ולצאת לדרך חדשה בחיים. ריכזנו עבורכם את הדרכים העיקריות ל”מחיקת חובות”.
יש לכם חובות? תטפלו בהם אחת ולתמיד בצורה מקצועית על ידי עורך דין חדלות פירעון מנוסה ומקצועי! לחייגו כעת ונשמח לעזור לכם!
מחיקת חובות בפשיטת רגל
הליך משפטי מרכזי למחיקת חובות לבנקים ולגורמים אחרים ולפתיחת דף חדש בחיים הוא הליך פשיטת רגל.
ככלל, הליך פשיטת רגל נמשך מספר שנים, כאשר במסגרת ההליך על החייב לעמוד בתשלומים החודשיים שנקבעו בעניינו, לפעול בתום לב לרבות ביחס לדיווחים המוגשים למנהל המיוחד, וכן לעמוד בתכנית הפירעון שנקבעה בהליך בהתאם ליכולתו.
בסופו של הליך פשיטת רגל, יוכל החייב לקבל “הפטר” חובות הפוטר אותו מכל חובותיו ערב צו הכינוס והחייב יוכל לצאת לדרך חדשה נטולת חובות.
צו תשלומים בהוצאה לפועל
הליך נוסף להסדרת חובות הוא צו תשלומים בהוצאה לפועל.
במסגרת הליך זה, ניתן לבקש לפרוס את החוב בתיק ההוצאה לפועל לתשלומים על פי יכולת החייב, ובמקביל לבקש עיכוב הליכים וביטול עיקולים. כל עוד החייב עומד בתשלומים, עיכוב ההליכים ישאר בתוקפו. בסיום התשלומים, תיק ההוצאה לפועל ייסגר.
מחיקת חובות על ידי הסדר חובות בהוצאה לפועל
דרך נוספת ל”מחיקת חובות” (ובמרבית המקרים המומלצת ביותר לדעתי) היא הסדר חובות. המשמעות של מהלך כזה אינו מחיקת חובות, אלא מו”מ לצורך גיבוש הסכם חוב עם כל אחד ואחד מנושי החייב, כאשר לרוב הנושה מסכים “למחוק” או “לוותר” על חלק מסוים מהחוב (לעיתים עשרות ומאות אלפי ₪) כנגד קבלת כסף מהחייב באופן מיידי.
בדרך זו החובות מסולקים באופן מיידי בטווח של ימים/שבועות/חודשים והחייב מותיר את חובותיו מאחור. כמובן שכל מקרה בהתאם לנסיבותיו וישנם משתנים רבים המשפיעים על טיב הסדר החוב, כגון מצב אישי של החייב, נכסי החייב, גיל החוב, סך החובות, זהות הנושים, מספר נושים וכיוצא באלה.
דוגמא למחיקת חובות לבנקים באמצעות הסדר חובות שגובש ע”י משרדנו ובמסגרתו “נמחקו חובות”: חייב עם 11 נושים שונים ועם חובות בסך של 1,200,000 ש”ח – בתום מו”מ שארך כ- 3 חודשים גובשו הסדרי חוב עם כל נושי החייב בסך כולל של כ- 123,000 ₪ בלבד. לאחר ביצוע התשלום כל תיקי ההוצאה לפועל כנגד החייב נסגרו.
חשוב לציין, כי כדי לגבש הסדרים מהסוג הזה על החייב להיערך מראש, או באמצעות צד ג’, לגייס סכום כסף נזיל (חלקו בתשלומים) לטובת סילוק חובותיו בדרך הזו.
כמו כן, מומלץ ביותר להסתייע בעורך דין הוצאה לפועל מנוסה במו”מ ובהסדרי חובות, הן במובן של השגת התוצאה האופטימלית עבור החייב והן בהקשר של אופן הכנת ההסדר והגשתו בהתאם לנסיבות של כל מקרה לגופו.
הפחתת הפרשי הצמדה וריבית פיגורים בהוצאה לפועל
חוק ההוצאה לפועל מקנה לרשם ההוצאה לפועל סמכות להקטין את תוספת הפרשי ההצמדה והריבית, ואת ריבית הפיגורים, מטעמים מיוחדים שירשמו, ובכל להביא למחיקת חלק מהחוב.
בפסיקת בתי המשפט נקבע כי תיק ההוצאה לפועל אינו יכול לשמש “תכנית חיסכון לזוכה” אשר תמתין לזוכה, פרק זמן ממושך, ללא נקיטת הליכים, תוך צבירת הפרשי הצמדה וריבית ( ע”א 2836/03 עיריית תל-אביב נ’ מור תמר).
לכן, בתנאים מסוימים של היעדר נקיטת הליכים בתיק ההוצאה לפועל פרק זמן ממושך או שיהוי בנקיטת הליכים ע”י הזוכה, החייב יוכל להגיש בקשה מסודרת ולעתור להפחתת הפרשי הצמדה וריבית פיגורים בתיק ההוצל”פ ובכך להביא להפחתת החוב.
כמובן שבקשה מעין זו לא פוטרת את החייב מהחוב וצעד כזה נשקל ע”י עורך דין הוצאה לפועל אך ורק במקרים ספציפיים כחלק ממכלול שיקולים ופעולות שמטרתן להתמודד עם חובות החייב.
התנגדות לביצוע שטר/טענת פרעתי
דרך נוספת למחיקת חובות היא לעתור כנגד חוב נטען בנקיטת הליך של התנגדות לביצוע שטר או טענת פרעתי בהוצאה לפועל. ככלל, מדובר בהליכים ראשוניים שננקטים ע”י החייב בתחילת חיי תיק ההוצל”פ בסמוך לאחר פתיחתו ובזמן שהחייב כופר בעצם קיום החוב.
במקרה כזה, החייב יוכל להגיש התנגדות לביצוע שטר (למשל בטענת כישלון תמורה) או לנקוט בהליך של טענת פרעתי בהוצאה לפועל (משל בטענת קיזוז או טענת פירעון) ובכך להביא לביטול “החוב”.
לייצוג משפטי בהוצאה לפועל או פשיטת רגל צרו קשר ונשמח לסייע! טל': 077-2042380.